In Berlijn kunnen we ook op enkele plaatsen gaan shoppen of op zoek gaan naar eten, drinken en souvenirs!
Kurfürstendamm (K-dam of Ku’damm)
De grootste winkelboulevard in Berlijn. De Kurfürstendamm is 3,5 kilometer lang en werd in de 16de eeuw aangelegd opdat de koetsen van de keurvorsten naar hun jachtpaviljoen in Grunewald zouden kunnen rijden. In die tijd was het niet meer dan een veredeld ruiterpad. Tegenwoordig is de straat breed opgezet met gescheiden rijbanen en een groenstrook middenin (vroeger reden hier trams overheen). De winkelstraat is gelegen in het stadsdeel Charlottenburg.
De Ku'Damm, zoals de straat in de volksmond genoemd wordt, was het centrum van het oude West-Berlijn. Je vindt er allerhande winkels van duur tot goedkoop. In de buurt zijn er heel wat hotels en horeca zaken gevestigd.
De straat uitlopen, kost je minimaal een half uur. Aan het begin van de Kurfürstendamm zit een belangrijke bezienswaardigheid: de Gedächtniskirche (een beroemde kerk, die gebombardeerd werd in WOII, nu is dit een monument voor de vrede. Naast dit monument werd een nieuwe moderne kerk gebouwd.) Langs de Kurfürstendamm en zijstraten als de Fasanenstraße, de Meinekestraße, de Bleibtreustraße, en de Wielandstraße is veel horeca gelegen. Er zijn talloze hotels, pensions, bars en restaurants te vinden, die onder andere veel toeristen trekken.
Hier zie je K-dam @ night |
KaDeWe Kaufhaus des Westens
KaDeWe is net iets kleiner dan Harrods in Londen, en is sinds 1999 eigendom van KarstadtQuelle AG. Het warenhuis werd in 1907 gesticht door Adolf Jandorf en vierde in 2007 dus zijn 100-jarig bestaan. Het ontwerp van het gebouw is van de hand van architect Johann Emil Schaudt. De naam Kaufhaus des Westens (Warenhuis van het Westen) verwijst naar de ligging ten westen van de historische binnenstad, in een gebied waar vanaf het begin van de twintigste eeuw een nieuw commercieel en uitgaanscentrum ontstond. Tijdens de deling van Berlijn kreeg het westen uiteraard ook een politieke connotatie. De City-West, waarin het KaDeWe ligt, ontwikkelde zich in deze periode overigens tot hét centrum van West-Berlijn.
Bij de ingang wordt een kaart van het warenhuis aangeboden, die nodig is, omdat de architectonische indeling van het warenhuis het de bezoeker niet makkelijk maakt en omdat het zo groot is. Op de 6e etage bevindt zich de "Feinschmeckeretage", met een grote hoeveelheid verschillende delicatessen en exclusieve eilanden, waar men ook kan eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten