Sachsenhausen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitlsand. Het kamp ligt ongeveer 35 kilometer van Berlijn en werd in 1936 gebouwd door gevangenen.
Op de centrale toegangspoort staat: 'Arbeit macht Frei'. Een zin die op vele ingangen van concentratiekampen terug te vinden is en de meesten een koude rilling over hun rug bezorgd.
Om u al voor te berijden op welke gruwelijke zaken u te zien zal krijgen pikken we er enkelen uit. In 1942 werd Station Z aangelegd, een installatie voor vernietiging van gevangenen. Er is nooit bekend geweest hoeveel mensen in Station Z vergast zijn geweest, maar bij later onderzoek werden grote as-akkers ontdekt. Er zijn ook wegen gevonden in de omgeving die grotendeels waren aangelegd met een grote hoeveelheid menselijk as.
Begin 1945 moest het kamp worden ontruimd als gevolg van het oprukken van de geallieerden. Eind april waren er nog 36 000 gevangenen in Sachsenhausen. Op 20 april 1945 startte de dodenmars. Hierbij vertrokken 33 000 gevangenen te voet uit het kamp. Het plan was om de groepen in te schepen naar Denemarken en deze schepen vervolgens te laten zinken. Tijdens de dodenmars kwamen minimum 6 000 gevangenen om het leven door uitputting of executie. Op 3 mei 1945 nadere de dodenmars het Rode leger waarop de SS-bewakers vluchtten.
Het kamp Sachsenhausen werd door het Rode leger bevrijd op 22 april 1945. Er waren 3000 gevangenen achtergebleven. De meesten waren op sterven na dood.
Op de vele ingangen van het concentratiekamp vind je de zin “Arbeit macht Frei” . Deze zin bezorgt je al rillingen.
In dit kamp kun je volgende dingen zien: de orginele ingang, tenstoonstellingen, celblokken, een wapenblok...
In dit kamp kun je volgende dingen zien: de orginele ingang, tenstoonstellingen, celblokken, een wapenblok...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten