donderdag 28 april 2011

Andere bezienswaardigheden

De Reichstag

Algemene info 


Het Reichstaggebouw (Rijksdag) is de plek waar sinds 1999 de Duitse Bundestag zetelt. Ook de verkiezingen van de Duitse bundespresident vinden hier sinds 1994 elke 5 jaar plaats. Naast een belangrijk gebouw voor het parlement van Duitsland is het ook een mooi gebouw om te bezoeken, de architectuur, het uitzicht vanuit de koepel en zijn imposante uitstraling maakt de Reichstag tot één van de leukste bezienswaardigheden van de stad.

De koepel
Eind jaren ’90 is het uiterlijk van de Rijksdag voorgoed veranderd, Sir Norman Foster was de architect die de moderne koepel heeft ontworpen. De architect heeft rekening gehouden met de historische vondsten die tijdens de verbouwing aan het licht kwamen.

Vanaf het dak van het gebouw kan men door deze koepel de vloer van de hoofdetage en daarmee ook het vergaderende parlement zien. Moderne architectuur gaat hier hand in hand met een historisch monument. Oude en nieuwe stijl worden hier mooi gecombineerd. 

Praktisch gezien
De Reichstag is nogal een ‘toeristenmagneet’ en rond het middaguur is een wachtrij van ongeveer een uur niet ongewoon (zie foto hieronder). We zouden daarom zeker aanraden om ruim op tijd te vertrekken. Zo heb je meer rust en ruimte om het bezoek rustig af te werken. De bewaking is wel nogal strikt, dus is het aangewezen geen ‘vreemde’ voorwerpen mee te nemen. 

Algemeen
Adres: Platz der Republik 1, 11011 Berlin- Tiergarten,www.bundestag.de
Openingstijden: dagelijks geopend van 8:00 tot 24:00 (de laatste bezoekers mogen uiterlijk om 22:00 naar binnen). Openbaar vervoer: met de S-bahn tot station Unter den Linden (of Friedrichstrasse). met bus 100, 200, 248, 257 of 348 uitstappen voor de ingang.
Kosten: gratis 

Unter den Linden 

Algemene info
Unter den Linden is met recht de bekendste straat van Berlijn. De boulevard is één groot architectuurmuseum met bouwwerken uit alle tijden. Vrijwel elk gebouw staat voor een interessante geschiedenis. De straat is verder de as die andere bekende straten en pleinen met elkaar verbindt. De Friedrichstrasse, het museumsinsel en de Pariser Platz liggen allemaal bij Unter den Linden. 

Bouwjaar
Johan George liet hier in 1573 voor het eerst een weg aanleggen. De weg leidde van zijn paleis aan het begin van Unter den Linden naar de Tiergarten, waar hij graag ging jagen. Daarna is de straat een aantal keren veranderd. Alleen al de bomen, ooit Lindebomen uit Nederland, zijn zes keer vervangen. De 380 bomen die er nu staan, zijn in de DDR-tijd geplant. Het zijn allang geen Linden meer. 

Gebouwen
Unter den Linden herbergt gebouwen uit alle tijden en in alle stijlen. Het oudste gebouw is het Zeughaus uit 1706. Het nieuwste gebouw moet nog worden gebouwd: op de plek waar nu het Palast der Republiek wordt afgebroken, zal tussen 2010 en 2014 het nieuwe Stadtschloss verrijzen. Veel van de andere gebouwen staan er al heel lang. Ze hebben door de eeuwen heen wel veranderingen ondergaan.
Tot de bouw van de muur was Unter den Linden een belangrijke verbindingsweg tussen oost en west. Nadat in 1961 de Brandenburger Tor door de bouw van de muur werd afgesloten, veranderde het westelijke deel van Unter den Linden in een verlaten doodlopende weg. Veel gebouwen aan dit deel van de straat deden dienst als ambassade van een ‘oostblok’-land. 

@ night

Het Holocaust-Denkmal

Algemene info
Het Holocaust-Denkmal is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. De architect Peter Eisenman heeft het monument ontworpen. Motto van het monument is een tekst van de Italiaanse schrijver Primo Levi, zelf overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz: 'Het is gebeurd, en daarom kan het weer gebeuren. Dat is de kern van wat wij te zeggen hebben.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten