vrijdag 29 april 2011

Belangrijke gegevens

Gegevens mevrouw Marichal

GSM: 0492 734041


Gegevens Nicolas Braem

nicolas.braem@student.katho.be


Adres Hotel

Generator Hostel Berlin
Storkower Strasse 160
10407 Berlin
Duitsland

Tel: + 49 (0)30 417 2400
Fax: + 49 (0)30 417 24080

Benodigdheden

Treinreizigers

Vergeet je Go-Pass of treintickets niet! Je moet ook een diabolotoeslag kopen. Koop best op voorhand een ticket voor heen en terug.

Vliegtuig

Vergeet zeker je identiteitskaart, sis-kaart of eurocross kaart niet!
Misschien is het handig om een kopie van je identiteitskaart mee te nemen.

Plaats ook een naamkaartje op je bagage en eventueel ook op je handbagage.

Voor in Berlijn

Vergeet jullie studentenkaart van KATHO niet, want sommige musea geven
50% voor studenten (mits bewijs). Misschien kan dit voordeliger zijn dan een groepstarief.

Voor de leerkrachten, vergeet natuurlijk jullie lerarenkaart niet want
dit kan ook voor voordelen zorgen.


Vergeet zeker niet dat we veel zullen wandelen. Goede wandelschoenen zijn dus zeker aangeraden.


Samenvatting benodigheden:

  • identiteitskaart;
  • sis-kaart of eurocrosskaart;
  • studentenkaart;
  • naamkaartje aan bagage;
  • treintickets of Go-Pass;
  • diabolotoeslag voor treinreizigers (voor heen en terugreis);
  • geld voor middag- en avondmaal;
  • goede wandelschoenen;
  • fototoestel;
  • ...

donderdag 28 april 2011

Andere bezienswaardigheden

De Reichstag

Algemene info 


Het Reichstaggebouw (Rijksdag) is de plek waar sinds 1999 de Duitse Bundestag zetelt. Ook de verkiezingen van de Duitse bundespresident vinden hier sinds 1994 elke 5 jaar plaats. Naast een belangrijk gebouw voor het parlement van Duitsland is het ook een mooi gebouw om te bezoeken, de architectuur, het uitzicht vanuit de koepel en zijn imposante uitstraling maakt de Reichstag tot één van de leukste bezienswaardigheden van de stad.

De koepel
Eind jaren ’90 is het uiterlijk van de Rijksdag voorgoed veranderd, Sir Norman Foster was de architect die de moderne koepel heeft ontworpen. De architect heeft rekening gehouden met de historische vondsten die tijdens de verbouwing aan het licht kwamen.

Vanaf het dak van het gebouw kan men door deze koepel de vloer van de hoofdetage en daarmee ook het vergaderende parlement zien. Moderne architectuur gaat hier hand in hand met een historisch monument. Oude en nieuwe stijl worden hier mooi gecombineerd. 

Praktisch gezien
De Reichstag is nogal een ‘toeristenmagneet’ en rond het middaguur is een wachtrij van ongeveer een uur niet ongewoon (zie foto hieronder). We zouden daarom zeker aanraden om ruim op tijd te vertrekken. Zo heb je meer rust en ruimte om het bezoek rustig af te werken. De bewaking is wel nogal strikt, dus is het aangewezen geen ‘vreemde’ voorwerpen mee te nemen. 

Algemeen
Adres: Platz der Republik 1, 11011 Berlin- Tiergarten,www.bundestag.de
Openingstijden: dagelijks geopend van 8:00 tot 24:00 (de laatste bezoekers mogen uiterlijk om 22:00 naar binnen). Openbaar vervoer: met de S-bahn tot station Unter den Linden (of Friedrichstrasse). met bus 100, 200, 248, 257 of 348 uitstappen voor de ingang.
Kosten: gratis 

Unter den Linden 

Algemene info
Unter den Linden is met recht de bekendste straat van Berlijn. De boulevard is één groot architectuurmuseum met bouwwerken uit alle tijden. Vrijwel elk gebouw staat voor een interessante geschiedenis. De straat is verder de as die andere bekende straten en pleinen met elkaar verbindt. De Friedrichstrasse, het museumsinsel en de Pariser Platz liggen allemaal bij Unter den Linden. 

Bouwjaar
Johan George liet hier in 1573 voor het eerst een weg aanleggen. De weg leidde van zijn paleis aan het begin van Unter den Linden naar de Tiergarten, waar hij graag ging jagen. Daarna is de straat een aantal keren veranderd. Alleen al de bomen, ooit Lindebomen uit Nederland, zijn zes keer vervangen. De 380 bomen die er nu staan, zijn in de DDR-tijd geplant. Het zijn allang geen Linden meer. 

Gebouwen
Unter den Linden herbergt gebouwen uit alle tijden en in alle stijlen. Het oudste gebouw is het Zeughaus uit 1706. Het nieuwste gebouw moet nog worden gebouwd: op de plek waar nu het Palast der Republiek wordt afgebroken, zal tussen 2010 en 2014 het nieuwe Stadtschloss verrijzen. Veel van de andere gebouwen staan er al heel lang. Ze hebben door de eeuwen heen wel veranderingen ondergaan.
Tot de bouw van de muur was Unter den Linden een belangrijke verbindingsweg tussen oost en west. Nadat in 1961 de Brandenburger Tor door de bouw van de muur werd afgesloten, veranderde het westelijke deel van Unter den Linden in een verlaten doodlopende weg. Veel gebouwen aan dit deel van de straat deden dienst als ambassade van een ‘oostblok’-land. 

@ night

Het Holocaust-Denkmal

Algemene info
Het Holocaust-Denkmal is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. De architect Peter Eisenman heeft het monument ontworpen. Motto van het monument is een tekst van de Italiaanse schrijver Primo Levi, zelf overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz: 'Het is gebeurd, en daarom kan het weer gebeuren. Dat is de kern van wat wij te zeggen hebben.'

Paleizen

Schloss Charlottenburg 

Slot Charlottenburg is het grootste paleis in Berlijn en gelegen in het gelijknamige stadsdeel (Charlottenburg). Het stamt uit de tijd van de Pruisische vorsten en werd gebouwd tussen 1695 en 1699 door Johann Arnold Nering in opdracht van Sophie Charlotte (dochter van Ernst August van Brunswijk-Lüneburg), en de echtgenote van keurvorst Frederik III, die zich later liet kronen tot koning Frederik I van Pruisen. Al in 1701 werd het slot, dat eigenlijk bestemd was als zomerhuis voor Sophie Charlotte, uitgebreid door Eosander von Göthe. Het slot, dat eerst Lietzenburg heette, werd na de dood van Sophie Charlotte (1705) ter harer ere omgedoopt tot Charlottenburg. Van 1707 tot 1712 werd het verder uitgebouwd met de Orangerie en de kenmerkende koepel. Tussen 1740 en 1747, toen Frederik de Grote er woonde, werd de nieuwe oostelijke vleugel gebouwd door Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff. Echter in 1747 verhuisde Frederik naar het slot Sanssouci in Potsdam. In de Tweede Wereldoorlog werd het slot vrijwel geheel vernietigd, waardoor er maar weinig originele meubels in het slot over zijn. Ook het porselein en het Delfts blauw in de porseleinkamer moest grotendeels worden vervangen.
Het grote park, dat tot het slot behoort, is opgebouwd aan de hand van de tekeningen uit de begintijd van het slot naar het voorbeeld van Versailles. De tuin is naar de mode van die tijd ook eens een Engelse tuin geweest. Van 2004 tot 2006 (gedurende de verbouwing van Slot Bellevue) werd het slot door de Bondspresident gebruikt voor representatieve doeleinden. Er was een werkkamer voor de Bondspresident en er werden ontvangsten gehouden. In 2004 werd de Britse koningin in dit slot ontvangen. 


Winkelen

In Berlijn kunnen we ook op enkele plaatsen gaan shoppen of op zoek gaan naar eten, drinken en souvenirs! 

Kurfürstendamm (K-dam of Ku’damm)

De grootste winkelboulevard in Berlijn. De Kurfürstendamm is 3,5 kilometer lang en werd in de 16de eeuw aangelegd opdat de koetsen van de keurvorsten naar hun jachtpaviljoen in Grunewald zouden kunnen rijden. In die tijd was het niet meer dan een veredeld ruiterpad. Tegenwoordig is de straat breed opgezet met gescheiden rijbanen en een groenstrook middenin (vroeger reden hier trams overheen). De winkelstraat is gelegen in het stadsdeel Charlottenburg.
De Ku'Damm, zoals de straat in de volksmond genoemd wordt, was het centrum van het oude West-Berlijn. Je vindt er allerhande winkels van duur tot goedkoop. In de buurt zijn er heel wat hotels en horeca zaken gevestigd.
De straat uitlopen, kost je minimaal een half uur. Aan het begin van de Kurfürstendamm zit een belangrijke bezienswaardigheid: de Gedächtniskirche (een beroemde kerk, die gebombardeerd werd in WOII, nu is dit een monument voor de vrede. Naast dit monument werd een nieuwe moderne kerk gebouwd.) Langs de Kurfürstendamm en zijstraten als de Fasanenstraße, de Meinekestraße, de Bleibtreustraße, en de Wielandstraße is veel horeca gelegen. Er zijn talloze hotels, pensions, bars en restaurants te vinden, die onder andere veel toeristen trekken. 

Hier zie je K-dam @ night

KaDeWe Kaufhaus des Westens  

Dit is een Duits warenhuis in het centrum van de hoofdstad Berlijn. Het bevindt zich in de Tauentzienstraße in het stadsdeel Schöneberg, dicht bij de Kurfürstendamm en de Gedächtniskirche. Het is het grootste warenhuis op het Europese continent met ongeveer 60.000 m² verkoopoppervlak en meer dan 380.000 verschillende artikelen, meestal van de wat luxere soort. Het aantal medewerkers van het warenhuis bedraagt ongeveer 2400.



KaDeWe is net iets kleiner dan Harrods in Londen, en is sinds 1999 eigendom van KarstadtQuelle AG. Het warenhuis werd in 1907 gesticht door Adolf Jandorf en vierde in 2007 dus zijn 100-jarig bestaan. Het ontwerp van het gebouw is van de hand van architect Johann Emil Schaudt. De naam Kaufhaus des Westens (Warenhuis van het Westen) verwijst naar de ligging ten westen van de historische binnenstad, in een gebied waar vanaf het begin van de twintigste eeuw een nieuw commercieel en uitgaanscentrum ontstond. Tijdens de deling van Berlijn kreeg het westen uiteraard ook een politieke connotatie. De City-West, waarin het KaDeWe ligt, ontwikkelde zich in deze periode overigens tot hét centrum van West-Berlijn.

Bij de ingang wordt een kaart van het warenhuis aangeboden, die nodig is, omdat de architectonische indeling van het warenhuis het de bezoeker niet makkelijk maakt en omdat het zo groot is. Op de 6e etage bevindt zich de "Feinschmeckeretage", met een grote hoeveelheid verschillende delicatessen en exclusieve eilanden, waar men ook kan eten. 

Het warenhuis heeft ook een site.


dinsdag 26 april 2011

Culinaire hoogtepunten

Inleiding

Het culinaire Berlijn is meer dan varkenspoot met erwtenpuree. Er zijn heel wat Berlijnse delicatessen maar ook desserts vind je er. We mogen dan nog de dorstlessers niet vergeten. Krijg je al zin een curryworst, Pfannkuchen of Berliner Weisse? Dan moet je zeker verder lezen want hier kom je alles te weten over het culinaire Berlijn.

Berlijnse ontbijt
De Duitsers houden net zoveel van het ontbijt als de Engelse. Het ontbijt is heel uitgebreid. Je kan overal ontbijten, in cafés of typische ‘kneipen’. Het ontbijt bestaat uit gerookte haring, verschillende vleeswaren, … . Het wordt meestal in de vorm van een buffet gepresenteerd. In het weekend kan er in sommige zaken zelf ontbeten worden tot 3 – 4u in de middag dan wordt het gezien als brunch.
Berlijnse delicatessen
Enkele Berlijnse delicatessen en specialiteiten:
  • curryworsten;
  • varkenspoot met erwtenpuree en zuurkool;
  • haring;
  • gehaktballetjes;
  • linsensuppe;
  • berlijnse aardappelsoep;
  • berliner schlachtplatte;
  • brandenburger buffelmozzarella;
Currywurst
De bekendste snack in Berlijn is zeker en vast de curryworst. De curryworst is ontstaan in 1949 door Herta Heuwer. Herta, ‘de uitvindster’, had een worstenkraam in de Kantstrasse. Op de plek van haar worstenkraam is er nu een gedenkteken en sinds kort is er ook een heel museum gewijd aan de snack.
De curryworst is geen topgastronomie. Het is een typische goedkope hap om op straat op te eten. Hij wordt gegrild, versneden, met ketchupsaus overgoten, met curry bepoederd en op een kartonnen schaaltje opgediend met friet of een zacht broodje.
Wie de curryworst wil proberen, kan daarvoor naar Konnopke’s Imbiss (Schönhauser Allee 44a) gaan of naar curry 36 (Mehringdamm 36).
Linsensuppe
Wat vind je allemaal terug in deze soep?
Voor de bereiding van deze soep heb je volgende ingrediënten nodig: bruine linzen, gerookt buikspek, prei, ui, bladselderij, water, aardappelen, spekvet of reuze, bloem, zout, peper, peterselie en rauwe rookworst (eventueel Frankfurters).
Deze soep kan niet echt onder onze categorie van soep gezien worden. Het is eerder een hoofdgerecht/vleesgerecht in Berlijn. Het klinkt misschien wat raar en niet smakelijk wanneer je ziet wat er allemaal in deze soep voorkomt, maar toch schijnt het de lievelingssoep te zijn van de Berlijners.
Berlijnse aardappelsoep

In deze soep zit er uiteraard meer dan aardappelen alleen. Je vindt er ook vlees in terug.
Wat vinden we in deze soep allemaal terug: vooral aardappelen, scharrelrundvlees, water, zout, soepgroente, witte peper, nootmuskaat, marjolein, gerookt vet spek, ui, peterselie en kervel.
Berliner Schlachtplatte
In dit gerecht vind je verschillende vleessoorten terug.
Vooral varkensvlees is in Berlijn in trek. Dat varkensvlees is wel op verschillende manieren bereid. Je hebt stukken varkensrug met een keur van groenten, Schweinekam op Berlijnse wijze, varkensborst met wortelen, varkensschenkel in een korstje met rodekool en de beroemde Eisbein, gepekelde varkensschenkel met zuurkool en erwtenpuree.
Deze maaltijd bestaat vooral uit gekookt varkensvlees, leverworst, niertjes en Frische Wurst.
Restaurants en cafés

Unter den Linden
Deponie N° 3 (Georgenstrasse 5, S + U Friedrichstrasse)  
Dit Berlijnse restaurantje, dat bezocht wordt door onder een uiteenlopend publiek, bevindt zich onder een boog van de S-Bahn! Op de kaart staan Berlijnse specialiteiten, snacks en enkele uitgebreidere gerechten. Jazz en brunch op zondag.
Openingsuren: ma.-vr. 9.00 u-1.00 u, za.-zo. 10.00 u-1.00 u.

Theodor Tucher (Pariser Platz 6 a, S Under denLinden)
Deze gelegenheid aan de voet van de Brandenburger Tor houdt het midden tussen een café, een literair salon en een klein restaurant met Berlijnse specialiteiten.
Openingsuren: vanaf 9.00 u.

Gendarmenmarkt
Lebensmittelabteilung Galeries Lafayette (FranzösischeStrasse 23, U Französische Strasse)
Standjes en togen waar u iets kunt eten en drinken, op de kelderverdieping van de galeries Lafayette. De ideale plek voor een kleine hap.
Openingsuren: elke dag behalve zo. Vanaf 10.00 u.

Alexanderplatz
Zur Letzten Instanz (Waisenstrasse 14, S + U Friedrichstrasse)  
Na de val van de Muur was het waarschijnlijk oudste Berlijnse restaurant uit 1621, naast de resten van de middeleeuwse stadsmuur, de geheime tip. Men zat naast de majolicategelkachel net als ooit Napoleon en Charlie Chaplin. De tegelkachel is er nog, de gerechten zijn genoemd naar wat er in het naburige gerechtsgebouw gebeurde. Een echte toeristische attractie. In deze rustiek ingerichte herberg uit 1621 heerst een ontspannen sfeer. Typisch Berlijnse gerechten.
Openingsuren: elke dag open
Prenzlauer Berg
Entwederoder (Oderberger Strasse 15, U Eberswalder Strasse)
De ideale plek om de trendy sfeer van deze wijk op te snuiven. Gezellige sfeer, met Duitse gerechten en enkele culinaire uitstapjes naar Italië.
Openingsuren: vanaf 10.00 u.
Friedrichshain
Café 100 Wasser (Krossener Strasse 14, S + U Warschauer Strasse, U Frankfurter Tor)  
Pretentieloze gerechten tegen een zacht prijsje. Vooral een aanrader voor wie de levendige sfeer van deze wijk wil opsnuiven. Een vaste waarde.
Openingsuren: vanaf 11.30 uur

West-Kreuzberg
Curry 36 (Mehringdamm 36, U Mehringdamm)  
Naar verluidt serveert deze kleine Imbiss een van de beste Currywürste (dé specilaiteit van de hoofdstad) van Berlijn. Het bewijs: de lange rijen, dagen nacht.
Openingsuren: ma.-vr. 9.00 u – 4.00 u, za. 10.00 u – 4.00 u, zo. 11.00 u – 3.00 u.

Kulturforum
Cafetaria van de Gemäldegalerie (Matthaïkirchplatz 8, S + U Potsdamer platz)
Aangename en nette selfservice in de Gemäldegalerie: salades, worsten, schnitzels, pizza’s, gegratineerde gerechten en desserten. Één van de beste keuzes in het Kulturforum.

Openingsuren: elke dag open van 10.00 u – 18.00 u.
Kurfürstendamm
Witty’s (Wittenbergplatz, U Wittenbergplatz)
Imbiss tegenover de KaDeWe, met Bratwurst, Currywurst en frietjes, allemaal bio!
Openingsuren: elke dag open van 12.00 u – 21.00 u.

Charlottenburg:
Kastanie (Schlossestrasse 22, S Sophie-Charlotte-platz of Richard-Wagner-Platz)
Klassieke Berlijnse keuken: vleesgerechten, Nürnberger worsten, dagschotels. Aangename kleine Biergarten voor het restaurant, geopend bij mooi weer.
Openingsuren: vanaf 10.00 u.

Andere

Konnopke (Schönhauser Allee 44 a/ hoek Kastanienallee, U Eberswalder Strasse)  
De worstverkoper onder de spoorwegviaduct heeft een cultstatus: zelfs wie er nog nooit is geweest, kent de naam die staat voor de beste curryworst van Berlijn. Ook de gehaktballen zijn de moeite waard.
Openingsuren: elke dag open uitgenomen de za. en zo.

Splendid (Dorotheenstrasse 37, U Friedrichstrasse)
Dit is een delicatessenzaak, waarvan de keuze zich in drie woorden laat omschrijven: vers, regionaal, eco. Krabben uit de Noordzee, kaas uit Allgäu, worst van Rügen. De zuivelproducten en verse groenten en fruit komen uit Brandenburg. Berlijnse aardappelsoep en Brandenburger buffelmozzarella zijn er als lekkere snacks.
Openingsuren: elke dag open uitgenomen de zo.

Berlijnse desserts
  • Pfannkuchen;
  • Kwarktaart (Käsekuchen);
  • Overheerlijke rode-vruchtenmoes (Rote Grütze);
  • Bijensteek;
Verschillende soorten gebakjes
Naast de verschillende desserts die al vermeld werden, hebben je ook nog allerlei verschillende soorten gebakjes. Zo heb je Streuselkuchen, Himbeerschnitte, Erdbeerschnitte, Baumkuchen, Sandtorte en Eberswalder Spritzkuchen.
Pfannkuchen
Als we aan Pfannkuchen denken dan zien we onmiddellijk pannenkoeken maar niets is minder waar. In Berlijn zijn Pfannkuchen geen pannenkoeken maar zoals wij ze kennen Berlijnse bollen. In gans Duitsland kennen ze de Berlijnse bollen als een Berliner maar in Berlijn zelf worden ze Pfannkuchen genoemd.
Pfannkuchen zijn ronde lekkernijen die van gefrituurd gistdeeg gemaakt zijn en vaak met confituur en/of banketbakkersroom gevuld zijn.
Bijensteek
Dit is een ouderwetse taart die in Duitsland vaak voor bij de koffie gemaakt wordt.
Deze taart bestaat uit drie onderdelen: het deeg, de vulling het amandelmengsel. De vulling is  één en een half pakje vanillepudding die gemengd wordt met eidooiers, melk, suiker, zout, boter, slagroom. Het amandelmengsel bestaat uit: slagroom, honing, suiker, geraspte citroenschil, gepelde in staafjes gesneden amandelen en bloem.
De twee belangrijkste ingrediënten in dit gerecht zijn de gesmolten honing en de amandelen (amandelschilfers kunnen ook gebruikt worden
Streuselkuchen

gebak op basis van kruimeldeeg bedekt met klontjes suiker, bloem en boter. Wanneer dit gebak met fruit gemaakt wordt, dan is Himbeerschnitte met framboos en Erdbeerschnitte met aardbeien
Andere:
  • Baumkuchen: opgerolde cake inde vorm van een stronk.
  • Sandtorte: taartjes van zanddeeg
  • Eberswalder Spritzkuchen: koekjes van zanddeeg.
Berlijnse dorstlessers
Bier: Schultheiss en de Warburger;
Berliner Weisse;
Pils licht en sterk, export zacht en Bock donker en dik (in fles);
Berliner Weisse
Dit is het beroemdste plaatselijke bier en is erg lekker in de zomer. Het is een bier van het vat en het heeft een roze of groene tint. De roze tint komt doordat er framboos aan het bier werd toegevoegd. De groene tint komt door het ruwkruid (Waldmeister) die in het bier zit.
Klein lexicon voor de bierdrinker.
In Duitsland is deze woordenschat voor een bierdrinker onmisbaar:
  • Bier von Fass: bier van de tap.
  • Flaschenbier: bier uit een flesje
  • Pilsener: bier dat door toevoeging van hop een vrij bittere smaak heeft.
  • Beck’s: bier uit Noord-Duitsland; donkerder en minder schuimig dan de andere Duitse bieren.
  • Bock: blond of bruin bier op basis van gerst; sterker dan de andere bieren met tot 6% alcohol. Bock wordt vooral in het najaar gedronken.

Musea

Mueseumsinsel

Mueseumsinsel betekent in het Nederlands: museum-eiland. Dit museum bestaat eigenlijk uit vijf musea die aaneengeschakeld zijn en zich allemaal op het eilandje in de rivier de Spree bevinden. Op dit moment worden twee van de vijf musea nog steeds gerenoveerd. De eerste tentoonstellingszaal van het museum werd geopend in 1797.



In het Pergamonmuseum (één van de vijf musea van museum-eiland) vinden we reconstructies van historische gebouwen zoals de Ishtar poort van Babylon (575 v.Chr.). Dit was de achtste poort van de stad Babylon die gewijd aan de godin Ishtar en volledig bekleed met blauwe glazuurtegeltjes. (Wie de film Alexander met Colin Farrel heeft gezien, zal deze poort misschien herkennen) Ook het Altaar van Pergamon is gereconstrueerd. Dit was een onderdeel van de Acropolis van pergamon en volledig gebouwd in de hellenistische bouwkunst (dus veel aandacht voor pracht en praal, uitstraling en grootsheid van het gebouw)

Aan de rechterkant zie je enkele velden waar je een selectie van maken. Kies bij -All museums and buildings- voor één van volgende musea:
- Altes Museum;
- Neue Museum;
- Alte Nationalgalerie;
- Bode Musem;
- Pergamon Museum.

Story of berlin

In dit museum maak je een reis door de 800 jaar oude geschiedenis van Berlijn. Bezoekers zien het via het ontstaan van de stad, de industrialisatie, de jaren 20, de scheiding, de muur en nog meer hoe de stad nu geworden is. De tijdreis begint in 1237, het jaar waarin de Duitse hoofdstad werd gesticht, en eindigt in de 21ste eeuw. Moderne multimediatechnieken, zoals 3D-geluidssystemen, touchscreens, tijdtunnels en themaruimtes kan de bezoeker zichzelf als deel van de geschiedenis ervaren: Vroegere tijden zien, horen, ruiken of proeven en zelfs voelen als de vloer onder je voeten trilt. Het ticket geeft ook toegang tot de bunker. Een bunker onder het gebouw die in een tour over de Koude Oorlog tot leven komt.
Neem ook een kijkje op hun site !



Käthe-Kollwitzmuseum
In Duitsland zijn drie musea aan de kunstenares Käthe Kollwitz (1867 - 1945) gewijd: in Keulen, Berlijn en Moritzburg. Het sinds 1986 in de Berlijnse Fasanenstraße 24 gevestigde Käthe-Kollwitz-Museum is gewijd aan de kunst van de Duitse beeldende kunstenares Käthe Kollwitz. Haar meest beklijvende beelden en schilderijen worden hier tentoongesteld. De kunstenares, afkomstig uit de nalatenschap van de in 1993 gestorven galerist en verzamelaar Hans Pels-Leusden. In een permanente tentoonstelling wordt op vier verdiepingen van het museum een belangrijk deel van het werk van Käthe Kollwitz, die vijftig jaar in Berlijn heeft gewoond en gewerkt, tentoongesteld. Het gebouw, waarin het Käthe-Kollwitz-Museum Berlin is gehuisvest, behoort met het naastgelegen Literaturhaus Berlin en Café Wintergarten tot het zogenaamde Wintergartenensemble. Tot dit complex behoort voorts nog Villa Grisebach, een galerie annex gerenommeerd veilinghuis. 

Neem ook een kijkje op hun site.




Treininformatie

Diabolo-toeslag

Momenteel wordt er volop gewerkt aan een betere bereikbaarheid van Brussels Airport. Het station Brussel-Nationaal-Luchthaven wordt via de middenberm van de E19 aangesloten op een nieuwe spoorlijn, zowel in de richting van Brussel als in de richting van Antwerpen. Na de realisatie van dit DIABOLO-project, kan NMBS rechtstreekse treinen naar Brussels Airport voorzien vanuit Brussel, Mechelen, Antwerpen en Leuven.

Via de Diabolo-toeslag worden deze werkzaamheden gefinacieerd. Elke individuele reiziger met bestemming en/of oorsprong station Brussel-Nationaal-Luchthaven moet deze toeslag betalen.

Per rit betaal je een Diabolo-toeslag van 2,10 euro. Studenten die naar de luchthaven reizen met de trein en ook terug naar huis gaan met de trein betalen 4,20 euro toeslag.

Indien je reist met een Seniorenbiljet, een Pass (Go Pass 10, Rail Pass, Key card), vrijkaart of Eurostar-, Thalys-, of HST-biljet met aanvullend binnenlands vervoer, moet je aan onze loketten, automaten of online nog een Diabolo-toeslag aankopen.

Meer info: bekijk de website van de NMBS

Hotel

Gerator Hostel Berlin

Het Generator Berlin is een modern pension in de oostelijke Berlijnse wijk Friedrichshain. Het ligt net tegenover het stadstreinstation Landsberger Allee op 10 minuten met de tram van de Alexanderplatz.

Dankzij de uitstekende verbindingen met de stadstrein (S-Bahn) en de tram kunt u gemakkelijk de hele stad verkennen. U kunt ook lekker gaan winkelen of clubs en tentoonstellingen bezoeken. Alle bezienswaardigheden van Berlijn liggen zo praktisch voor de deur.

U kunt zich ook verheugen in de stijlvolle bar van het Generator Berlin (open tot 2.00 uur), de biertuin, het zelfbedieningsrestaurant, een wasserette, en een uitstekende service die 24 uur per dag voor u klaar staat. In dit hotel is draadloos internet beschikbaar.

De jonge medewerkers organiseren regelmatig feestjes en amusementsprogramma's. U kunt bijvoorbeeld deelnemen aan karaoke-avonden, filmvoorstellingen, leuke bordspellen of een kroegentocht.


In de prijs zijn het ontbijt, bedlinnen en handdoeken inbegrepen.





Adres Hotel

Generator Hostel Berlin
Storkower Straße 160
10407 Berlin
Duitsland
030 4172400

maandag 25 april 2011

Avondactiviteiten...

Chameleon

Er is ook voor de nodige avondambiance gezorgd! We gaan zeker naar de show van Chameleon!

De theatergroep Chameleon trekt de wereld rond in een badkuip. Na Londen en Edinburgh, bezoekt de groep ook Sydney, Berlijn, Amsterdam en New Zeeland. De groep staat bekend voor hun acrobaten trucs, grappen en live songs.

Een filmpje zegt soms meer dan 1000 woorden. Hieronder kan je al wegdromen van de show...


    

Volksfeest

Donderdag is er een volksfeest dat plaatsvindt in Kürfurstendam. Dat feest is ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de winkelboulevard. Er zijn concerten, voordrachten en bezoeken met een gids.


Charlottenburg Paleis
We maken ook een typische avond mee in het Charlottenburg Paleis. We starten de avond met een etentje bij kaarslicht. De mooie optredens tijdens de maaltijd van de Berlijnse residentie zullen onze avond afmaken.

Bekijk ook eens de site: Charlottenburg

Concentratiekamp Sachsenhausen

Sachsenhausen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitlsand. Het kamp ligt ongeveer 35 kilometer van Berlijn en werd in 1936 gebouwd door gevangenen.



De cijfers die men heeft vrijgegeven rond dit concentratiekamp zijn ronduit schokkend. In Sachsenhausen hebben van 1939 tot 1945 ongeveer 200 000 mensen gevangengezeten. Volgens bepaalde bronnen zouden er in die periode tussen de 30 000 en de 50 000 mensen zijn omgekomen. Onder de gevangenen waren onder andere politieke tegenstanders van Adolf Hilter, zigeuners, Joden en homoseksuelen. Veel van deze mensen kwamen om door ziekte, uithongering, uitputting, marteling en executie.

Op de centrale toegangspoort staat: 'Arbeit macht Frei'. Een zin die op vele ingangen van concentratiekampen terug te vinden is en de meesten een koude rilling over hun rug bezorgd.



Om u al voor te berijden op welke gruwelijke zaken u te zien zal krijgen pikken we er enkelen uit. In 1942 werd Station Z aangelegd, een installatie voor vernietiging van gevangenen. Er is nooit bekend geweest hoeveel mensen in Station Z vergast zijn geweest, maar bij later onderzoek werden grote as-akkers ontdekt. Er zijn ook wegen gevonden in de omgeving die grotendeels waren aangelegd met een grote hoeveelheid menselijk as.

Begin 1945 moest het kamp worden ontruimd als gevolg van het oprukken van de geallieerden. Eind april waren er nog 36 000 gevangenen in Sachsenhausen. Op 20 april 1945 startte de dodenmars. Hierbij vertrokken 33 000 gevangenen te voet uit het kamp. Het plan was om de groepen in te schepen naar Denemarken en deze schepen vervolgens te laten zinken. Tijdens de dodenmars kwamen minimum 6 000 gevangenen om het leven door uitputting of executie. Op 3 mei 1945 nadere de dodenmars het Rode leger waarop de SS-bewakers vluchtten.

Het kamp Sachsenhausen werd door het Rode leger bevrijd op 22 april 1945. Er waren 3000 gevangenen achtergebleven. De meesten waren op sterven na dood.
Op de vele ingangen van het concentratiekamp vind je de zin “Arbeit macht Frei” . Deze zin bezorgt je al rillingen.


In dit kamp kun je volgende dingen zien: de orginele ingang, tenstoonstellingen, celblokken, een wapenblok...

De Berlijnse muur

Een beetje geschiedenis...

Vanaf 1939 werden er verschillende conflicten op wereldschaal uitgevochten. Dit gebeurde tussen twee allianties: De asmogendheden en de geallieerden. De asmogendheden bestonden voornamelijk uit Japan, Italië en Duitsland. Onder de geallieerden zaten onder andere het Verenigd Koninkrijk, China, de Verenigde staten en de Sovjet-Unie, hierbij zat ook België. 


Na een verschrikkelijke strijd waarbij enorm veel slachtoffers vielen, eindigde de Tweede Wereldoorlog in 1945. Duitsland en Japan kwamen hierbij als grote verliezers uit de strijd waardoor hun mondiale macht enorm inkromp. De wereld was ondertussen opgedeeld in twee grote delen volgens het economische model; enerzijds het kapitalisme volgens het Amerikaans model, anderzijds communisme volgens het Russisch model. 


Al tijdens de oorlog was het lot van Duitsland bezegeld. Van 4 tot 11 februari waren de drie grootste leiders van die tijd in Jalta samengekomen: Stalin van de Sovjet-Unie, Churchill van het Verenigd Koninkrijk en Roosvelt van de Verenigde Staten. Op deze conferentie werden de verschillende invloedsferen vastgelegd en het verliezende land, Duitsland, zal worden opgedeeld in vier bezettingszones die medebestuurd zullen worden door de controleraad, een militaire instelling waarin de vier grote machten in zetelen. Duitsland, alsmede Berlijn, werd verdeeld onder Groot-Brittannië, Frankrijk, Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. 


De wereld was eindelijk verlos van deze bijna zes jaar durende oorlog, maar er ontstond al vlug een nieuw conflict. Zoals al eerder werd gezegd, werd de wereld opgedeeld volgens twee verschillende economische idealen: het kapitalisme van de VS en het communisme van de USSR. Beiden waren tijdens de oorlog uitgegroeid tot enorme grootmachten. Ze wilden hun gebied uitbreiden en op elk vlak een beentje voor zijn op de ander. Ze gaan met elkaar concurreren op ieder vlak; economisch, territoriaal, politiek... Ze probeerden zoveel mogelijk uit te vinden in een zo kort mogelijke periode. Deze strijd zal later de ‘Koude Oorlog’ worden genoemd. Tijdens deze oorlog komt het nooit openlijk tot een conflict tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Sovjet-Unie. Van deze wedijver zie je enkele voorbeelden in de tentoonstelling staan: de ruimtewedloop; de eerste satellieten in de ruimte, de eerste mens op de maan, een wedloop met atoombommen...


De spanningen tussen de VSA en USSR kregen een hoogtepunt op 24 juni 1948. Om verschillende redenen, en vooral met de invoering van de Deutsche Mark, besloot de Sovjet Unie om alle verkeer richting Berlijn af te sluiten, want wanneer je kijkt naar het bovenstaande kaartje, dan zie je dat Berlijn ligt op het Russisch grondgebied. Problemen dus, want de bevolking van het kapitalistische Berlijn kon geen bevoorrading meer krijgen. Hierop bedacht het Westen dat hun deel van Berlijn nog via een luchtbrug kon worden bevoorraad. Vliegtuigen vlogen dus constant naar Berlijn met voedsel en andere producten. Later wordt deze blokkering opgeheven omdat de Russen doorhadden dat het toch geen nut had.

Vanaf 1949 al gingen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde
taten één geheel vormen: De Bondsrepubliek Duitsland (BRD). Rusland bleef natuurlijk niet bij de pakken zitten en ging op zijn beurt zijn bezettingszone omvormen tot de Duitse Democratische Republiek (DDR). Op het nevenstaande kaartje zie je het verdeelde Duitsland: links de BRD en rechts de DDR, met telkens hun symbool erbij. Het teken van de DDR toont een hamer en passer, omringt door een rogge. De hamer symboliseert de arbeiders in de fabrieken, de passer staat voor de intellectuele elite en de rogge voor de boeren.

Het leven in West-Duitsland was veel beter dan in het Oosten. Daardoor trokken de rijken en intellectuelen weg uit Oost-Berlijn. De Russen wilden dit tegengaan en daarom werd er in de nacht van 13 augustus 1961 een muur gebouwd. Er waren zeven ‘checkpoints’ op verschillende plaatsen in de Muur. Dit waren zwaar bewapende doorgangsposten. Families werden uiteengerukt en sommigen zagen elkaar nooit meer terug.

28 jaar later werden de Berlijners eindelijk verlost van hun nachtmerrie. Op 9 november 1989 hield Günter Schabowski een persconferentie om de vluchtelingenproblematiek te bespreken. In tegenstelling tot andere persconferenties, kregen de journalisten niet hun te stellen vragen op voorhand van de Russische overheid. Plotseling zegt hij: “Met ingang van vandaag mogen Oostduitsers de Oostduitse grens over.” Niemand weet hoe hij moet reageren. Verbaast kijken de journalisten naar elkaar, tot plots een Italiaanse journalist vraagt wanneer deze wet juist van kracht gaat. Schabowski, niet helemaal wetend wat te antwoorden bladert schichtig in zijn papieren en antwoordt daarna: “Voor zover ik weet, nu meteen!” De reactie bleef dan ook niet op zich wachten, duizenden Berlijners van de beide zijden komen onmiddellijk op straat om de Muur over te steken. Maar Schabowski had zich vergist, de wet zou pas de volgende dag van kracht gaan, hierdoor wisten de grenspostwachters nog van niets. Wanneer de mensen aankomen aan de posten worden ze niet doorgelaten. De massa wordt onrustig en overal ontstaat er wrevel: er werd hen beloofd dat ze de Muur mochten voorbij steken. Uiteindelijk beslissen de wachters om de mensen door te laten om zo ongelukken te vermijden. De West- en Oost- Berlijners waren eindelijk weer herenigd. Aan beide zijden van de Muur ontstond er een immens volksfeest. 



Tegenwoordig

Judisch Museum

Het Jüdisch Museum is gelegen bij de Lindenstrasse. Het gebouw, ontworpen door architect Daniel Libeskind, werd in 2002 plechtig geopend.
Het museum toont wat meer over de Jodenvervolging en het antisemitisme. Het werd eigenlijk vooral opgericht met als doel om de mensen te laten nadenken hierover, en zo hetzelfde in de toekomst te vermijden. Dit doen ze door o.a. films en video’s. 



 
East Side Gallery

De East Side Gallery is een stuk van de Berlijnse muur dat na de Wende vanaf december 1989 door 118 kunstenaars werd beschilderd.  Het stuk ligt tussen Berlin Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke in Friedrichshain-Kreuzberg en parallel aan de rivier de Spree. Dit deel van de Muur is het bekendste en langste deel (1316 meter).

Het is ook de langste openluchtgalerie ter wereld. De muur lokt ieder jaar ongeveer driehonderdduizend bezoekers. De beschilderingen zijn meestal aangebracht met graffiti, en gaan vooral over politieke zaken na de Wende.  De schilderijen drukken euforie, verandering  en hoop uit. Het wordt gezien als een internationaal denkteken van de vrede.

Door uitlaatgassen, regen, vorst of gewoon ouderdom vertonen beroemde afbeeldingen zoals de kus tussen de Oost-Duitse leider Erick Honecker en zijn Russische evenknie Leonid Brezjnev, of de Trabant die uit de muur lijkt te komen, steeds meer barsten of begint de verf te bladderen. De muur rot weg en brokkelt aan de buitenkant af. Bovendien hakken toeristen stukken uit de muur als souvenir of kalken ze hun naam over de tekeningen heen. Er werden verschillende restauraties uitgevoerd. Natuurlijk hing er voor de stad een flink prijskaartje aan de reddingsactie. Tweeëntwintig jaar geleden moest de muur zo snel mogelijk afgebroken worden, maar tegenwoordig is de muur de regering veel waard. Het geld voor het project kwam van de Europese Unie, de nationale loterij en (lokale) overheidspotjes. In totaal werden er 812 muurstukken en 105 kunstwerken gered. Het moest er bij het 20-jarig jubileum van ‘de val’ (9 november 2009) weer netjes bij staan.




Kort samengevat

De Berlijnse Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. De muur “viel” in  1989. De grens is nu vrijwel onzichtbaar maar er zijn nog enkele gedenkplaatsen. Er is ook een muurmuseum.

Postdamer Platz



Een van de bekendste pleinen in het centrum van Berlijn is de Potsdamer Platz, genoemd naar de nabijgelegen stad Potsdam. Het eens zo levendige plein veranderde na de Tweede Wereldoorlog in een grote puinhoop. Niet lang daarna verdeelde de Berlijnse Muur de Potsdamer Platz in een oostelijk en westelijk gedeelte. Nu is hij nog voor een stukje aanwezig in het straatbeeld. Stenen in het wegdek geven immers de voormalige loop van de Muur aan.

In 1989 kwam er aan de Koude Oorlog een einde en werd de bouwput van weleer een modern verkeersknooppunt met tal van culturele ontmoetingscentra en kantoorgebouwen. Potsdamer Platz staat bekend om zijn vele theaters, cafés, eethuizen en bioscopen. Filmliefhebbers vinden hun gading in de twee IMAX-bioscopen. Daar kan je op het grootste scherm van Duitsland films bekijken, ook in 3D.

Toeristen kunnen Potsdamer Platz per trein vlot bereiken via het ondergrondse S-Bahnstation. Daar kan je zowel de metro als de bus nemen om de stad te verkennen.

Kort samengevat
Dit is een van de bekendste pleinen in het centrum van Berlijn. Het plein staat bekend om zijn vele theaters, filmhuizen en bioscopen. Er is nog een stukje Berlijnse muur te zien op Postdamer Platz, om terug te denken aan de geschiedenis van deze plek.

Los geht’s!



Kennismakingsactiviteit

Op donderdag 28 april  zullen we het Berlijnse avontuur inzetten met een kennismakingsactiviteit
We worden verwacht om 18 uur in de club in Katho Reno! De activiteit duurt tot 21 uur.

We starten de avond met een typische Duitse hap, daarna volgt een activiteit voor de rest van de avond... Het blijft toch nog een mysterie waarom we een kinderfoto moesten doorsturen... We zijn alleszins benieuwd wat er te beleven valt.

Vliegtuig

Vluchtinformatie

Maandag 2 mei
Vertrek Zaventem          19u10
Aankomst Berlijn           20u35

Vluchtnummer 4706

Zaterdag 7 mei

Vertrek Berlijn               12u20
Aankomst Zaventem      13u50

Vluchtnummer 4701

Iedereen moet ten laatste om 17u00 op de luchthaven in Zaventem aanwezig zijn.

Bagage


Elke passagier die voor incheckbagage betaalt kan maximaal 20 kg bagage meenemen.


Handbagage
U kunt één stuk handbagage van maximaal 56 x 45 x 25 cm mee aan boord nemen.


Er zijn een aantal regels die onthouden moeten worden over wat in uw handbagage meegenomen kan worden en wat thuis gelaten moet worden. Erg belangrijk daarbij is het begrip “vloeistoffen”, wat een ruimere betekenis heeft dan u in eerste instantie misschien zou denken. Bijvoorbeeld: lippenbalsem, lipstick, handcrèmes, deodorant en haarlak worden in deze context allemaal als vloeistoffen beschouwd.

De regels


De vloeistof bevindt zich in een container met een volume van maximaal 100 ml.


Alle containers moeten ruim in een doorzichtbare, hersluitbare plastic zak van 1 liter en maximaal 20 x 20 cm passen. Deze plastic zak moet uit de handbagage genomen worden en afzonderlijk aan de beveiliging op de luchthaven getoond worden


Neem zeker geen gevaarlijke materialen meenemen, zoals messen, spuitbussen..